Heyy.
Hari nie Nyss nak buka topik kesihatan sket.
Cewahh.
Dulu xmau blajar rajin-rajin,
Kalau x, sekarang dah boleh gantung stetoskop kat leher.
Ngee!~

Okay, stop merepek merapu.





Apa itu kolesterol?

Kolesterol ialah bahan berlemak (lipid) yang merupakan sebahagian daripada membran luar sel dalam badan haiwan. Ia juga ditemui dalam edaran darah manusia. Dua sumber utama kolesterol dalam darah diperoleh daripada pemakanan dan pengeluaran hati. (Wikipedia)





Mesti semua tertanya-tanya, makanan apa yang mengandungi paling banyak kolesterol, kan? (Kalau tadi korang tak tertanya-tanya, mesti sekarang korang dah tertanya-tanya kan? kan? kan? Hehe)


Jom kita lihat siapa yang kena!!!
Ehhh...Jom kita lihat makanan dan kandungan kolesterol!!!


Makanan yang berkolesterol...

1. PALING RENDAH
Sayur-sayuran dan buah-buahan.
(0.10 mg kolesterol setiap 100g makanan)


2. RENDAH
Ikan, keju dan susu.
(10-30mg kolesterol setiap 100g makanan)


3. SEDERHANA
Ayam, daging, kambing dan sesetengah ikan.
(30-100mg kolesterol setiap 100g makanan)


4. TINGGI
Hati, limpa  (ayam, itik, kambing, lembu....)
Udang dan sotong
(100-300mg kolesterol setiap 100g makanan)


5. PALING TINGGI
Otak, telur, ikan masin, udang kering.
Yang nie jangan makan selalu okay! 
Kandungan kolestrol sangat tinggi.
(Lebih 300mg kolesterol setiap 100g makanan)


p/s : beware of your food cholesterol intake.

0 comments:

Post a Comment

Sepatah dua kata...

 
Copyright CIK ANIS MANIS