next!
kali nie Nyss nak kongsi resepi aiskrim plak.

Bahan² :
1/2 - 1 tin susu pekat (ikut suka)
1 tin air suam
1 sudu besar ovalet (quick 75)
1 biji telur
Esen vanila secukup rasa
Pewarna dan perasa (ikut suka)

Cara² :
1. Masukkan semua bahan (kecuali pewarna) dalam blender/mixer.
2. Putar sampai kembang,gebu,pekat dan likat.
3. Pastu letak la warna apa suka. Bahagikan la ikut warna.
4. Masukkan dalam bekas dan letak dalam peti ais.
5. Lepas 4-5 jam dah boleh makan. Lagi lama, lagi best. (Jangan sampai lama sangat dahla.)




p/s : gambar kurang menarik? first try. (perisa original)


info tambahan :

ini dia ovalet(quick 75) -cake stabilizer
yang akan menyatukan bahan-bahan yang selalunya tak boleh bersatu.
pastikan halal. =)

2 comments:

Unknown said...

wahhh! mcm ni ke buat askrem? mmg nk buat! tp ovalet tu pe syg oi..?

niss said...

mr. gua, ovalet tu cake stabilizer..bleh beli kat mana² kedai kek. t nyss upload pic ovalet(quick 75)

Post a Comment

Sepatah dua kata...

 
Copyright CIK ANIS MANIS